Prešovský samosprávny kraj sa usiluje o úver z Európskej investičnej banky

16.11.2005 Celý región

Prešov 16. novembra (TASR) - O rámcový úver Európskej investičnej banky (EIB) v objeme 1,3 miliardy Sk sa uchádza Prešovský samosprávny kraj (PSK). Získané p...
Prešov 16. novembra (TASR) - O rámcový úver Európskej investičnej banky (EIB) v objeme 1,3 miliardy Sk sa uchádza Prešovský samosprávny kraj (PSK). Získané prostriedky chce použiť na financovanie investičných projektov.

Predseda PSK Peter Chudík rokoval začiatkom novembra v Luxemburgu s viceprezidentom EIB Ivanom Pilipom a tímom zodpovedným za úverové aktivity pre Slovensko a o záveroch informoval na svojej dnešnej tlačovej konferencii v Prešove.
Chudík ocenil flexibilný prístup EIB k PSK, pretože podľa doterajších rozhovorov môže samospráva vyššieho územného celku čerpať takto získané zdroje podľa vlastných potrieb a v čase, keď to pre kraj bude vhodné. Podľa Chudíkových informácií je PSK jediný samosprávny kraj na Slovensku, s ktorým táto finančná inštitúcia Európskej únie rokuje.
Úver od EIB by mal mať splatnosť 20 až 25 rokov s odkladom splátok do 5 rokov, pričom malo by ísť o 50 % z celkovej hodnoty projektov, a to 2,7 miliardy Sk. Druhú časť má podľa predstáv súčasného vedenia PSK financovať z grantov EÚ a z vlastných zdrojov.
PSK pre potreby tejto finančnej transakcie pripravil zoznam investičných akcií. Najväčšia časť získaných financií z EIB by mala slúžiť na krytie nákladov na opravu ciest 2. a 3. triedy a mostov, ktoré sú v havarijnom stave. Ďalej PSK navrhol podporiť realizáciu projektov v oblasti školstva, kultúry, sociálnej starostlivosti a rozvoja cestovného ruchu. Hodnotiaca misia EIB by mala prísť na pôdu PSK začiatkom februára 2006. Ak budú rokovania úspešné, Chudík predpokladá čerpanie úveru v júni 2006.
PSK sa k týmto možným zdrojom dostal vďaka svojmu partnerskému vzťahu s Pardubickým krajom. Jeho predstavitelia už podpísali úverovú zmluvu s EIB v polovici tohto roku. Podľa Chudíka je to aj výsledok práce Zastúpenia PSK v Bruseli.
Investície PSK v roku 2005 dosiahli objem 250 miliónov korún, išlo o dokončenie rozostavaných investičných akcií, ktoré PSK prevzal spolu s kompetenciami.
 

Vyberte región